KURZ: ROUBOVÁNÍ OVOCNÝCH STROMŮ

Zaměřeno na jabloně a švestky

Kurz máte k dispozici do 31.12.2025

Děkuji za Vaši důvěru a zájem o mé vzdělávací aktivity

Pro JARNÍ KLUB 2026 chystám několik novinek, o kterých bych Vám tu rád dal vědět. 1) Součástí jarního klubu 2026 (a tedy i ročního členství 2026) bude i ZIMNÍ KLUB. Už vloni vznikl menší zimní program, ale letos ho rozšířím zejména o zimní přírodní postřiky proti chorobám a škůdcům. A i o další zimní aktivity. 2) Většinu obsahu jarního klubu přetočím - sám se učím a sbírám nové zkušenosti, každé jaro je jiné. A tak - když se nic nepokazí, bude to nový a velmi zajímavý program. Něco použiji z loňského jarního klubu či předloňského, ale stromy rostou a já s nimi, tedy si klub zaslouží spoustu nových videí. 3) Doplním videa, které v klubu chyběla, například péči o staré švestky a starší stromy vůbec. Výchova mladých je důležitá, ale neméně důležitá je péče o neudržované, plodné i staré stromy.

Sleva 50% se nevztahuje jen na JARNÍ KLUB 2026 ale také na celoroční program ROČNÍ ČLENSTVÍ 2026, ve kterém získáte přístup ke všem sezónním klubům a také ke všem předtočeným kurzům. Sleva se vztahuje i na nákup dárkových poukazů - elektronických i těch tištěných a podepsaných - pokud chcete někomu blízkému udělat radost přístupem do mých vzdělávacích programů.

Slevový kód naleznete v obrázku.

Těším se na Vás i v sezóně 2026. Karel Maroušek, HODINOVÝ SADAŘ

Roubování ovocných stromů je super koníček a experimentování na Vaší zahradě. Některé odrůdy jsou cizosprašné a my můžeme přiroubovat jednu větev jiné odrůdy a získat tak opylovače bez potřeby další výsadby. A degustační strom s více odrůdami? Ten Vám budou závidět. 

Ale Vaším hlavním úkolem, na kterém doufám úž pracujete nebo brzy začnete je najít odolnou, zdravou a vitální švestku a z jejího roubu si na své zahradě vypěstovat dva pěkné stromky.




Vítejte v kurzu a přeji ať se Vám v roce 2024 daří nejen na zahradě


Dámy a pánové, dobrý den,

nastal čas zimní přípravy na roubování - je třeba si spoustu věcí promyslet a připravit. Tak se do toho můžete pustit a jako první - přehrajte si toto video, ve kterém se dozvíte vše potřebné pro zahájení Vaší roubovací sezóny.

Mějte krásný den, přežijte zimu ve zdraví a již brzy (až poleví mrazy) se můžete těšit na video o sběru a uskladnění roubů.

Karel Maroušek
hodinový sadař a trenér řezu (a roubování) ovocných stromů


Sběr, příprava a uskladnění roubů

Přišel čas sběru roubů peckovin a v rámci tohoto kurzu si jednu z technik roubování představíme při tvorbě nového stromou švestky - zdravého stromu švestky - našeho stromu. No a protože jsou švestky často jen částečně samosprašné a my tak úplně třeba nebudeme vědět jakou odrůdu roubujeme, vytvoříme si rovnou dva takové stromy, abychom měli navždy zajištěnu plnou plodnost.

Na jabloně ještě spousta času, ale na švestky přišel právě teď ten pravý čas. Je po mrazech a podle hydrometeorologického ústavu už nás zřejmě žádné velké mrazy nečekají ale teploty nepůjdou ani nijak extrémně nahoru, aby se nám švestky začly budit. Máte tedy ještě pár týdnů na to, sebrat si rouby a dát je spát.

Rouby švestek sbírám spící, zatímco rouby jabloní už lehce probuzené - při předjarním výchovném řezu mladých stromků, tedy od konce února a klidně i do poloviny března. Pokud narazím na nějakou zajímavou odrůdu jabloně v druhé polovině března, vezmu si roub ze severní strany stromu, který spí o něco déle než ostatní části stromu, a i takovým roubem jde bez problémů roubovat. Ale o tom zase až příště.

Nyní se můžete podívat na video zaměřené na sběr a uskladnění roubů švestek, ale stejná pravidla platí pro ostatní peckoviny a jejich jarní roubování.


Reportáž od degustačního stromu

Byl jsem zastříhnout rouby na zahradě, kde roubuji degustační strom, tak jsem Vám natočil krátké video. Můžete vidět, jakých přírůstků můžete letos dosáhnout na svých vlastních roubech. Všechny rouby na stomě jsou z loňského jara. V průběhu kurzu Vám také ukáži, jak postupovat v řezu nových výhonů z roubů v příštím roce a jakou reakci můžete očekávat.


Nákup podnoží pro štěpování švestky a roubování jabloně


Sběr jabloňových roubů


Jarní řez roubované jabloně


Roubování švestky do podnože


Roubování degustačního stromu

S roubováním jabloní počkejte až přejdou mrazíky v příštím týdnu. 


Roubování za kůru


Švestkový roub už mi raší

Ještě 2 týdny počkám, až první očko pořádně naraší a nad ním to potom zatřihnu. Abych rovnou vytvářel jeden kmínek budoucího stromu.