KURZ: ROUBOVÁNÍ OVOCNÝCH STROMŮ
Zaměřeno na jabloně a švestky
Zákazník č. 601386
Děkuji za Vaši důvěru a zájem o mé vzdělávací aktivity
Doufám, že Vám informace z roubovacího kurzu přišly vhod a že jste nové znalosti použili na svých zahradách.
Pokud chcete ve studiu v mých programech pokračovat, rád bych Vám touto cestou doporučil účast v jarním klubu. Rozdíl mezi kurzy a klubem je zejména v jejich rozsahu a tedy množství informací ale i ve formě. Kurzy, jak již víte, jsou předtočené. Zatímco klub je program, který z větší části vzniká každou sezónu znovu - a to zejména v jarním období, protože každé jaro je jiné. Součástí klubu jsou i společné workshopy, večerní semináře, cesty po zahradách členů klubu. V rámci jarního klubu Vás provedu celou jarní domácí ovocnářskou sezónou a naučím Vás postarat se komplexně o své ovocné stromy a keře.
Sleva 50% se nevztahuje jen na jarní klub 2026 ale také na celoroční program ROČNÍ ČLENSTVÍ, ve kterém získáte přístup ke všem sezónním klubům a také ke všem kurzům pro sezónu 2026. Sleva se vztahuje i na nákup dárkových poukazů - elektronických i těch tištěných a podepsaných - pokud chcete někomu blízkému udělat radost přístupem do mých vzdělávacích programů.
Těším se na Vás i v sezóně 2026. Karel Maroušek, HODINOVÝ SADAŘ
Roubování ovocných stromů je super koníček a experimentování na Vaší zahradě. Některé odrůdy jsou cizosprašné a my můžeme přiroubovat jednu větev jiné odrůdy a získat tak opylovače bez potřeby další výsadby. A degustační strom s více odrůdami? Ten Vám budou závidět.
V roce 2025 Vám do kurzu přidám nová videa, zejména pohled na vloni a předloni roubované stromy, abyste viděli, jak se jim daří. Sám si budu na vlastní jabloň přiroubovávat dalších 20 odrůd, tak Vám to také natočím.
Vítejte v kurzu a přeji ať se Vám v roce 2025 daří nejen na zahradě
Dámy a pánové, dobrý den,
brzy nastane čas zimní přípravy na roubování - je třeba si spoustu věcí promyslet a připravit. Tak se do toho můžete pustit a jako první - přehrajte si toto video, ve kterém se dozvíte vše potřebné pro zahájení Vaší roubovací sezóny.
Mějte krásný den, přežijte zimu ve zdraví a doufám, že si roubování užijete.
Karel Maroušek
hodinový sadař a trenér řezu (a roubování) ovocných stromů
Sběr, příprava a uskladnění roubů
Přišel čas sběru roubů peckovin a v rámci tohoto kurzu si jednu z technik roubování představíme při tvorbě nového stromou švestky - zdravého stromu švestky - našeho stromu. No a protože jsou švestky často jen částečně samosprašné a my tak úplně třeba nebudeme vědět jakou odrůdu roubujeme, vytvoříme si rovnou dva takové stromy, abychom měli navždy zajištěnu plnou plodnost.
Na jabloně ještě spousta času, ale na švestky přišel právě teď ten pravý čas. Je po mrazech a podle hydrometeorologického ústavu už nás zřejmě žádné velké mrazy nečekají ale teploty nepůjdou ani nijak extrémně nahoru, aby se nám švestky začly budit. Máte tedy ještě pár týdnů na to, sebrat si rouby a dát je spát.
Rouby švestek sbírám spící, zatímco rouby jabloní už lehce probuzené - při předjarním výchovném řezu mladých stromků, tedy od konce února a klidně i do poloviny března. Pokud narazím na nějakou zajímavou odrůdu jabloně v druhé polovině března, vezmu si roub ze severní strany stromu, který spí o něco déle než ostatní části stromu, a i takovým roubem jde bez problémů roubovat. Ale o tom zase až příště.
Nyní se můžete podívat na video zaměřené na sběr a uskladnění roubů švestek, ale stejná pravidla platí pro ostatní peckoviny a jejich jarní roubování.
Reportáž od degustačního stromu
Byl jsem zastříhnout rouby na zahradě, kde roubuji degustační strom, tak jsem Vám natočil krátké video. Můžete vidět, jakých přírůstků můžete letos dosáhnout na svých vlastních roubech. Všechny rouby na stomě jsou z loňského jara. V průběhu kurzu Vám také ukáži, jak postupovat v řezu nových výhonů z roubů v příštím roce a jakou reakci můžete očekávat.
Nákup podnoží pro štěpování švestky a roubování jabloně
Sběr jabloňových roubů
Jarní řez roubované jabloně
Roubování švestky do podnože
Roubování degustačního stromu
S roubováním jabloní počkejte až přejdou mrazíky v příštím týdnu.
Roubování za kůru
Švestkový roub už mi raší
Ještě 2 týdny počkám, až první očko pořádně naraší a nad ním to potom zatřihnu. Abych rovnou vytvářel jeden kmínek budoucího stromu.

