Roubování ovocných stromů

03.03.2023

Vytvořte si degustační strom na Vaší zahradě - nový, zábavný, tvořivý a krásný koníček pro Vás a celou Vaší rodinu.

Sběr roubů

Teď ještě není pozdě

Pokud chcete roubovat peckoviny, měli byste rouby sebrat v průběhu zimy, v době vegetačního klidu. Peckoviny totiž kvetou dříve, klidně i v únoru a my potřebujeme rouby, které ještě neraší. Pokud jste to v zimě nestihli, nezoufejte, i v březnu lze odebrat kvalitní (nerozkvetlé) rouby na severní straně stromu. A když už kvete, nižší pupeny na loňském letorostu spí déle. Sběr roubů z jádrovin je lépe provádět na konci zimy, tedy v lednu a v únoru, ale není problém sbírat rouby v březnu, často i zpočátku dubna.

Takže jestli tohle čtete a venku je ještě zima, zajeďte si někam pro rouby, aby Vám tahle sezóna experimentů neutekla.

Uskladnění roubů

Někde Vám říkají, jak stačí zabalit rouby do mokrých novin a v mikrotenovém sáčku je nechat v šuplíku v lednici. Někde zase tvrdí, že musíte mít hluboké jámy. Řešení, které popisuji ve videu je nejlepší. Časově nenáročné a díky použití písku sterilní.

A takhle nyní vypadá  můj roubový koutek. Měl bych to mít označené, ale odrůdy pro své experimenty si pamatuji.

Techniky roubování: do rozštěpu, kopulací a za kůru

Pro vhodný způsob roubování se rozhodujeme na základě velikosti podnože a roubu. Pokud jsou stejně tlustí, roubujte kopulací. Když je podnož širší, efektivní je roubování do rozštěpu, pokud roubuji do starších kmenů, volím roubování za kůru.

V dubnu zde naleznete video návody pro všechny způsoby roubování, tak se vraťte. Ale TEĎ - vyrazte sbírat rouby různých velikostí (průměrů).

Důvody roubování

Ovocné stromy roubuji z několika důvodů. Tím nejzajímavějším je provádění experimentů, dalším důvodem může být malá zahrada a přitom chuť pěstovat více odrůd než se na ní vejde stromů. Třetím a nejdůležitějším důvodem je použití silné a hluboko kořenící podnože, odolné vůči chorobám, na kterou roubuji odrůdy, které by pro danou lokalitu nebyly jinak vhodné.

Roubování 2023:
jabloně, švestky a třešně

Na co se zde v sezóně 2023 můžete těšit?

Roubování jabloní 

Jabloně budeme roubovat za kůru a kopulací, tedy tak, jak jsem rouboval strom ve videu. Naroubujeme tedy 3-5 odrůd na již založenou korunku podnože.

Roubování švestek

Švestky budeme roubovat za kůru, a to jak u mladých, koupených podnoží, tak i za starou kůru vzrostlých stromů. U švestek se můžete těšit i na letní očkování.

Roubování třešní

Třešně budeme roubovat za kůru mladých odnoží plané třešně a vyzkoušíme si i roubování do rozštěpu a očkování. Uvidíme, která technika bude úspěšnější.

Moje roubování zde můžete průběžně sledovat, článek budu až do léta aktualizovat.

Celou sezónu 2023 budu do tohoto článku přidávat nová videa a postřehy ze své vlastní roubovací tvorby i experimenty rodin, které trénuji osobně či v kurzu. 

Dostávejte informace o novinkách v tomto článku e-mailem.

Pokud tento článek čtete až když všechno kvete nebo v létě, NEZOUFEJTE


Jarní roubování ze stromu na strom

Vtip je v tom, že si najdu loňský letorost který roste na severu, ve stínu a odeberu si z něj spodní část, kde pupeny ještě spí, i když už celý strom kvete. 

Letní očkování peckovin

V létě naočkujeme meruňky a broskve na jednoleté podnože mandloní. Mandloně jsou totiž velmi odolné vůči chorobám. Máte pecku mandloně? Zasaďte ji.

Celou sezónu mi můžete koukat pod ruce

Kurz péče o ovocné stromy pořádám letos na Facebook zdarma

Sdílejte článek se svými přáteli